Liesun blogi

4.3.2021

Torstai 4.3.2021 - Ulla Simola

Marraskuun lopulla 2020 jätimme Hämeen ELY-keskukselle apuraha-anomuksen kaksivuotista ojavesihanketta varten. Valtiolta ei todellakaan saa senttiäkään ilman aika juhlallista hakuprosessia, joka oli meille hankehakemuksen laatijoille aikamoinen oppimisprosessi sekä sisällöllisesti että tietoteknisesti. Työparinani oli Toini Nukari ja tärkeänä neuvonantajana Satu Heino ja Hanna Alajoki KVVY:stä. Nyt hakemus on arvioitavana ELY:ssä, ja saamme vastauksen tämän kevään aikana.

Kaikki muukin hankkeeseen liittyvä on meille uutta. Liesjärven Suojelun 50-vuotisen historian aikana on tietenkin tehty isojakin projekteja ja tutkimuksia, mutta nykyiselle hallitukselle ja ojavesityöryhmälle tällaisen pitkäkestoisen kunnostushankkeen vetäminen on uutta ja haastavaa.

Rahan lisäksi tarvitsemme asiantuntija-apua, jotta teemme oikeita asioita. Tarvitsemme yhteistyötä monen tahon kanssa, ja erityisesti paikallisten maanomistajien hyväksyntää tälle hankkeelle. Ja tarvitsemme talkoolaisia toteuttamaan hanketta.

Tässä vaiheessa, kun ojat ja järvet vielä ovat jäässä, voimme tehdä jotakin, nimittäin levittää tietoa uppopuu-menetelmästä, jolle meidän suunnitelmamme pohjaavat. Jokainen artikkeli, jossa kerrotaan tästä menetelmästä, on tervetullut. Oikea tieto murtaa ennakkoluuloja, ja nyt tietoa on jaettava.

Vesitalous-lehden 2/20 numerossa on prof. Kari-Matti Vuoren artikkeli aiheesta, ja You tubesta löytää hänen tekemänsä videon. Iloksemme Yle julkaisi nyt maaliskuun alussa kuvauksen uppopuu-talkoista Saimaalla. Liitän sen tähän blogiin.

Uppopuu-menetelmällä on todetut hyödyt puolellaan vesiensuojelussa, ja suojelua Suomen vesistöt nyt tarvitsevat.

Itse asiassa Liesjärvellä on uppopuu-menetelmää hyödynnetty jo kauan sitten.

Muistelimme siskoni kanssa vanhaa suosittua onkipaikkaa Liesjärvessä ns. Malmikarin kohdalla. Kun veneen laidan yli katsoi, näki kuusenrangan upoksissa. Kalastajat tiesivät, että kalat viihtyvät vedessä makaavan havupuun ympärillä, ihan kuin prof. Vuori tässä Ylen artikkelissa toteaa. Ei mitään uutta auringon alla.

Hyvää kevättalvea kaikille,

Ulla Simola

Avainsanat: uppopuumenetelmä, apuraha